Tervezés

Tervcsomagunk komplex belsőépítészeti szolgáltatást kínál.

Lehetőség van koncepció szintű, alaprajzi tervezésre, átfogó stílusterv készítésre, vagy kivitelezésre alkalmas belsőépítészeti kivitelezési tervdokumentáció összeállítására. Ez a három tervezési szint, egyben a három ideális munkafázis a komplex terv elkészítéséhez. A belsőépítészeti kiviteli terv magában foglalja a koncepciótervet, mint előkészítő fázist, tartalmazza a vázlattervet (stílustervet), mint lényegi dizájn koncepciót, és tovább bővítve tartalmazza a kivitelezésre alkalmas méretezett rajzokat és konszignációkat, illetve a külső műszaki tervezők installációs terveit.

Mikor, milyen tervezési szint javasolt?

A koncepcióterv, a vázlatterv (stílusterv) és a kiviteli tervdokumentáció igény szerint kombinálható. Akár helyiségenként is más-más tervezési mélységet választhatunk, az egyes helyiségek közötti prioritás, és a műszaki összetettség alapján. Például a konyhák és vizesblokkok a leginkább érintettek gépészeti szempontból, ezeknél a helyiségeknél a kivitelezhetőség érdekében, a belsőépítészeti és a gépészeti elemek ütközésének elkerülése miatt célszerű kiviteli tervet készíteni. Az egyedi bútorok (konyhabútor, gardrób, előszobabútor stb.) asztalosnak átadható, kivitelezésre alkalmas rajzai szintén elősegítik a megálmodott koncepció pontos megvalósítását. Ellenben egy hálószoba kereskedelmi bútorokkal való berendezéséhez megfelelő lehet stílusterv készítése, míg az egyedi dizájnt nem igénylő közlekedőknél, helyiségeknél elegendő megoldás lehet az egyszerű alaprajzi koncepció terv. Ezeket a lehetőségeket azért érdemes már a tervezés legelején átgondolni, mert a nagyobb tervezési mélység, több munkát, ezáltal magasabb tervezési díjat jelent. Ezekben a döntésekben mi is segítünk.

Egyeztetések, tervezési idő.

A belsőépítészeti tervdokumentáció összeállításához folyamatos kommunikációra van szükség. A személyes egyeztetések száma, és a tervezési idő a volumentől függ (tervezendő terek száma, mérete, egyedi dizájn igények, egyedi szerkezeti, műszaki igények léptéke), ezért ezeket egyedi ajánlatban irányozzuk elő. Igényfelmérés után, a tervezési árajánlatban rögzítjük az ütemezést, a tervezéshez szükséges számú egyeztetést, helyszíni bejárást.

Terv átadás és módosítások.

A tervdokumentáció a megrendelői igények és szakmai elvek alapján, az előre meghatározott számú egyeztetés során kialakult megoldások összegzése, pontos kidolgozása. Az egyes elemek egymásra épülnek, a szakági tervezők már az elfogadott belsőépítészeti tervet kapják meg, az alapján készülnek a mérnöki installációs tervek, így a tervdokumentáció átadását követő megrendelői módosítási kérések újbóli tervezést igényelhetnek. Ezért ezekre újabb (rész) tervezési ajánlatot adunk, megállapodás szerint.
Előfordulhat, hogy az egyeztetések száma nem elegendő, nem elég hatékony a kommunikáció, a tervezés nem halad a megfelelő ütemben, a megfelelő irányban. Ezt jelezheti a megbízó, de akár a tervező is. Közös cél, hogy a megrendelő igényeinek és a szakmai elvárásoknak leginkább megfelelő végeredmény szülessen.

Mit tartalmaznak a különböző tervek?

Belsőépítészeti tervcsomag.

I. Belsőépítészeti koncepcióterv.

A koncepcióterv a tervezést megelőző előkészítő fázis, amelyben meghatározhatók az alaprajzi térkapcsolatok, a funkcióséma, az épített bútorok, szaniterek, szerelt belsőépítészeti elemek elhelyezése, tömege, használati helyigénye, ergonómiája.

Tartalma:

 • Szintenkénti, méretezett berendezési alaprajz. (ergonómiai elrendezés) m=1:50
 • Egyedi bútorok, belsőépítészeti elemek befoglaló méretei alaprajzon és falnézeten. m=1:50
 • Színes bútorozott alaprajz, kiegészítve a kiválasztott hangulat táblákkal. (moodboard) m=1:50
 • A szakági igények felmérése alapján, a gépészeti és elektromos berendezések alaprajzi jelölése.

Általános ütemezés:

 • Első ütem: Egyeztetés, igényfelmérés. Térkapcsolatok, ergonómiai és dizájn elképzelések megbeszélése, előképek, enteriőr fotók kiválasztása. Elektromos és gépészeti igények (elektromos berendezések, konyhagépek, szaniterek, fűtés, légtechnika stb.) egyeztetése.
 • Második ütem: Az igényfelmérés alapján funkció séma készül, ami egy két hét tervezést jelent, a tervezendő terek számától, volumenétől függően. Berendezési alaprajz készül a kialakítandó terek funkcióinak jelölésével (helyiségek funkciói, közlekedési útvonalak, ajtónyitás, szaniter elhelyezés, épített bútorok, berendezések elhelyezése stb.) Az egyedi bútorok, belsőépítészeti elemek befoglaló méretei megjelennek a berendezési alaprajzon. A kiemelt belsőépítészeti elemekről, egyedi bútorokról (konyha, gardrób, előszobafal, egyedi gipszkarton szerkezetek stb.) falnézeti rajz készül a befoglaló méretek jelölésével. Színes bútorozott alaprajzon történik az anyagok, színek, hangulat koncepció szintű alaprajzi megjelenítése, kiegészítve hangulati táblákkal.
 • Harmadik ütem: A koncepcióterv bemutatása, tervismertető.

Példa koncepció terv szintű, színes alaprajzra:

Tervezés
II. Belsőépítészeti vázlatterv (stílusterv).

A vázlattervben, stílustervben nyeri el végleges formáját a koncepció. Itt véglegesednek a dizájn elképzelések, bútor méretek, anyag, szín használatok. Fehér modell tömegvázlatok, vázlatos 3D-s nézetek segítik a kívánt eredmény megtalálását. A végleges színeket, anyagokat, felületeket csak a konkrét anyagok, kóddal ellátott minták valós összehasonlításával lehet kiválasztani. A vázlattervben kell pontosítani a műszaki tartalmat, elektromos és gépészeti igényeket, amik alapján már el lehet kezdeni a konzultációt a szakági (villamos, gépész) tervezőkkel.

Tartalma:

 • Szintenkénti berendezési alaprajzok. m=1:50
 • Kiválasztott helyiségek hangulati vázlatai, mintahelyiségek, előképek. (szín, bútor és anyagminták összegyűjtése)
 • Jellemző falnézetek, egyedi bútorok, belsőépítészeti elemek vázlatterve. m=1:50
 • Vázlatos téri nézetek, tömegvázlatok. (3D nézet, fehér modell)
 • Elektromos vázlattervek. Minden falon megjelenő kapcsoló, dugalj, tasztatúra, elosztó szekrény stb. helyének alaprajzi jelölése. Minden készülék és lámpatest helyének alaprajzi jelölése, kapcsolási séma. m=1:50
 • Gépészeti vázrajz. Szaniterek, csapok, gépészeti berendezések helyének alaprajzi jelölése. m=1:50
 • A koncepció bemutatásához szükséges számú, vázlatterv szinten kidolgozott 3D modellből készült, hangulati látványterv a jellemző terek fő nézeteiről. Átlagosan 1-2 nézet helységenként.

Általános ütemezés:

 • Első ütem: Igényfelmérés, műszaki tartalmak (konyhagépek, szaniterek, gépészeti és elektromos kiállások stb.) egyeztetése. Ergonómiai és dizájn elképzelések megbeszélése, előképek, enteriőr fotók kiválasztása.
 • Második ütem: Az igényfelmérés alapján koncepcióterv készül, ami egy két hét tervezést jelent, a tervezendő terek számától, volumenétől függően.
 • Harmadik ütem: A koncepció véglegesítése, a stíluskérdések egyeztetése. A stílus szempontjából meghatározó belsőépítészeti elemek pontos rajzi definiálása. Felületek, anyagok, színek, befoglaló méretek pontos meghatározása.
  A helyiségek tervezett megjelenésének bemutatása színes alaprajzon moodboard-al kiegészítve, anyag, szín és termék ajánlások feltüntetésével.
  Az elképzelt stílust bemutató színes, 3D nézetek, amik vázlatos módon érzékeltetik a tervezett helyiség hangulatát, a tér léptékét. (A végleges, foto realisztikus látványtervek a kivitelezési tervdokumentáció utolsó fázisában készülnek.).
 • Negyedik ütem: Szakági egyeztetések. Az utolsó munkaközi egyeztetéseken már a megvalósíthatóság kérdéseit kell véglegesíteni – elektromos és gépészeti átvezetés, méretezett rajz igények a szakágak felé. Világítás terv készítése: lámpakiállások, lámpa típusok, egyéb elektromos kiállások jelölése (kapcsolási vázrajz). Külső helyszíni egyeztetések: a kivitelezés helyszínén (kivitelező és szakágak), és üzletekben (csempe, szaniter, meleg burkolat, bútor szín és anyag kiválasztás) igény szerint.
  A vázlatterv, stílusterv véglegesítéséhez folyamatos munkaközi egyeztetésre van szükség (email, telefon), és további személyes egyeztetésekre megegyezés, illetve az ajánlatban előirányzott mennyiség szerint. A vázlatterv kidolgozása egy átlagos családi-ház esetében általában 4-6 hét tervezést jelent.

Példa vázlatos 3D nézetre:

Tervezés
III. Belsőépítészeti kivitelezési tervdokumentáció.

A végső tervezési forma, amelybe már bekapcsolódik az összes szakági tervező és kivitelező. A kiviteli tervdokumentáció a végleges, megvalósítható terveket tartalmazza, kivitelezésre alkalmas rajzokkal, konszignációkkal, elektromos és gépész installációs rajzokkal, lakatos rajzokkal, az egyedi bútorok asztalos rajzaival stb. Tartalmazza a kiválasztott anyagok, bútorok, szaniterek, kiegészítők, falszínek stb. pontos megjelölését, konszignációját.

Tartalma:

 • Tervjegyzék és leírás A4P
 • Padlóburkolat kiosztási tervek m=1:20, m=1:50
 • Falburkolat kiosztási tervek m=1:20, m=1:50
 • Gipszkarton falazási és álmennyezet tervek m=1:50
 • Burkolat lista, burkolat konszignáció A4P
 • Szaniter, csap lista, szaniter konszignáció A4P
 • Álmennyezeti, világítási terv m=1:50
 • Elektromos installációs terv m=1:50
 • Lámpatest lista, lámpa konszignáció A4P
 • Bútorozási alaprajz m=1:50
 • Beépített bútorok tervei m=1:10, m=1:20, m=1:50
 • Bútorlista, bútor konszignáció A4P
 • Belső nyílászáró konszignáció m=1:50
 • Belső lakatos, asztalos, üveg (korlátok, lépcsők, üveg szerkezetek), stb. kiviteli tervek m=1:20, m=1:50
 • Belső lakatos, asztalos, üveg (korlátok, lépcsők, üveg szerkezetek), stb. konszignáció A4P
 • Árazatlan költségvetés A4P
 • Igény szerint egyedi mobil bútorok tervei m=1:5, m=1:10
 • Végső látványtervek. A már kiviteli terv szinten kidolgozott 3D modellből készített látványtervek, a jellemző helységek fő nézeteiről. 1-2 nézet helységenként. Élethűen jeleníti meg a koncepciót, a kiválasztott anyagokat, színeket, berendezési tárgyakat.

Általános ütemezés:

 • Az első ütemben vázlatterv (stílusterv) készül, az abban ismertetett tartalommal és ütemezéssel.
 • Második ütem: Szakági (elektromos, gépész) feldolgozás, szakági installációs tervek készítése. A vázlattervi (váz) rajzok alapján a szakági tervezők (gépész és villamos mérnök) készítik. Az installációs tervekben végleges helyükre kerülnek az elektromos és gépészeti kiállások. Már meglévő, szakági tervezést nem igénylő műszaki állapot esetében, a szakági adatszolgáltatás a kivitelezővel való egyeztetést jelenti.
 • Harmadik ütem: A stílustervben előirányzottak alapján kivitelezésre alkalmas, méretezett rajzok készülnek a belsőépítészeti elemekről (előtét falak, álmennyezetek, lakatos szerkezetek stb.), pontos rajzok készülnek az egyedi, beépített bútorokról, a konszignációkban rögzítésre kerülnek a felhasználni kívánt anyagok. Leosztási tervek. Színes alaprajzok és falnézetek, burkolatleosztással, anyagjelölésekkel, mennyiségekkel. Bútortervek, bútor konszignáció. Az egyedi bútorok méretezése, anyagok, vasalatok, funkciók meghatározása, jelölése. Asztalosnak átadható, kivitelezésre alkalmas rajzok. Az asztalos gyártmányrajz készítéshez minden szükséges információt tartalmaznak. Anyagjegyzék, konszignációk. A látványt meghatározó elemek, kiválasztott termékek: hideg - meleg burkolatok, szaniterek, csapok, lámpatestek, mobiliák, beltéri nyílászárók, kiegészítők, egyedi lakatos szerkezetek (korlátok, lépcsők, üveg szerkezetek) stb. kiírásai.
 • Negyedik ütem: Üzlet bejárások. A konszignációs lista alapján, a stílust leginkább meghatározó anyagok kiválasztása: hideg, meleg burkolatok, szaniterek, csapok, bútor alapanyagok, színek, vasalatok pontos típusainak kiválasztása, az anyagok valós összehasonlítása. Árazatlan költségvetés készítése a kiírások alapján. Igény szerint kivitelezői és kereskedői árajánlatok bekérése, és nagyságrendi árkalkuláció készítése.
 • Ötödik ütem: Végső, kiviteli látványtervek, a kiviteli terv szinten kidolgozott 3D modellből. A legjellemzőbb helységek fő nézeteiről készülnek. Ezek a látványtervek élethűen mutatják be a leendő belső teret, a már véglegesített bútorozást, a belsőépítészeti dizájn elemeket (álmennyezetek, rejtett világítás, dekor falak stb.), a már kiválasztott jellemzőbb mobiliákkal, a már véglegesített burkolatokkal, bútor anyagokkal, dekorációkkal, fal, bútor, kárpit színekkel stb.

Az elkészült tervdokumentáció átadásáig terjedő ütemezés, a helyszíni bejárások száma a munka léptékétől, volumenétől függ, és minden esetben egyedi ajánlatban rögzítjük.

Tervezési díj.

Árajánlatainkban a tervezési díj alapját a tervezendő terek, helyiségek alapterülete (négyzetméter), és a tervezés szintje, mélysége adja. A kiszállások, az igény szerinti művezetés, árajánlatkérés, anyagbeszerzés szolgáltatásokra egyedi ajánlatot adunk léptéktől függően.

A négyzetméter árainkat tartalmazó dokumentumot az oldal alján töltheti le

Példa végső, kiviteli terv szintű látványtervekre:

Tervezés Tervezés

Letölthető dokumentumok